Meslek Seçiminde Eğitimin Büyük Etkisi - meslekburda.com
Kariyer 13/05/2019

Meslek Seçiminde Eğitimin Büyük Etkisi

Bütün devletlerin tek amacı ve hedefi, yeni neslin bilinçli bir şekilde eğitilmesi, yetenekleri doğrultusunda iş sahibi olmaları ve vatana faydalı bir birey olmalarını sağlamaktır. Ülkemiz gibi gelişmekte olan devletlerde de zihniyet aynı olmasına rağmen uygulamada yetersiz kalınmakta, istenilen başarı elde edilememektedir. Bunun nedeni; öğrenci sayısının çokluğu, ekonomik gücün yetersizliğidir.

Öğrencilerin Yeteneklerini Keşfetmesi

Ülkemizde, eğitim zorunlu ve kesintisiz 12 yıldır. Ana sınıfı da zorunlu hale gelmiştir. Böylelikle 54 ayını dolduran çocuklar öğretim hayatına başlamış bulunmaktadırlar. Buradaki amaç, çocukların sosyalleşmyi öğrenerek, hayata hazırlanmalarıdır. İlkokul çağında her öğrencinin bir meslek hayali vardır. Ama aileden ama çevreden ama televizyondan etkilenerek “büyüyünce şu olacağım” derler. Bu hayaller liseye kadar çok değişerek gelir.

İlköğretim dördüncü sınıf öğrencinin ilgi ve yeteneğini göstermeye başladığı dönemdir. Müzik kulağı ve sesi iyi olan müzik dersinde, resme yeteneği olan resim dersinde matematiksel zekası iyi olan matematik dersinde ön plana çıkar. Ülkemizde ilköğretim 8 yıldır. Müfredatın yoğun olmasına rağmen, öğrencilerin yetenek ve ilgilerini ortaya çıkaracak çalışmalar yetersiz kalmaktadır.

İlköğretimden Ortaöğretime Geçiş

Öğrenciler, sekizinci sınıfa kadar sınav stresi ve gelecek korkusundan uzak kalarak gelmekteler. Ancak; sekizinci sınıftan sonra “iyi bir okul” baskısı ve gelecek korkusu onları sarmaktadır. Ortaöğretime geçiş sınavla yapılmaktadır. Sınav puanına göre okullara yerleştirme yapılmaktadır. Yüksek puan alan öğrenciler Fen Lisesi veya öğretimi yüksek Anadolu Liselerine gitmekte. Düşük puan alan öğrenciler de Anadolu Liselerine veya Mesleki ve Teknik Liselerine gitmektedirler. Fen ve bazı Anadolu liselerinde kaliteli akademik öğretim yapılmaktadır. Mesleki ve Teknik Liseleri teoride teknisyen ve el becerisi isteyen işlere hazırlama okulları olmasına rağmen, okumaya hevesli olmayan ve başarısı düşük öğrencilerin toplanma yerleri olmuştur.

Ortaöğretimden Yükseköğretime Geçiş

Ortaöğretimde akademik ve genel bir öğretim alan öğrenciler, etki durumuna göre belirledikleri işe yönelik bir öğretim almamaktadırlar. Dört yıl boyunca “iyi bir üniversite” hayaliyle üniversite sınavına hazırlanırlar. Artık bir seçim yapmak zorundalar. Büyük hayaller kazandıkları bölüm ile gerçeğe dönüşmüştür. Yıllarca tatbik edeceği işi duruma göre dört yılda öğrenmeye çalışır.


Yazar :

Yazarın Biyografisi :

KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Kariyer 2021-10-14 16:15:38
Kariyer 2021-06-02 14:40:58
Kariyer 2020-08-04 15:19:55
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.