Oyun Terapisi Uzmanı İş İmkanları - meslekburda.com
Kariyer 02/06/2021

Oyun Terapisi Uzmanı İş İmkanları

Oyun Terapisi Uzmanı İş İmkanları 

 

Son zamanlarda kariyer sitelerine girenler oyun terapisi uzmanı ilanlarını görüp kendi kendilerine sıkça “Oyun terapisi uzmanı ne iş yapar? Nasıl olunur?” gibi sorular sormakta. Önceden bu ilanları bu kadar sıklıkta görmüyorduk. Fakat zaman değiştikçe mesleklerin nitelikleri ve nicelikleri de değişiyor. Oyun terapisi uzmanlığı da bunlardan biri. 

Oyun terapisi eğitimi alan uzmanların çalışma alanları da farklılık göstermektedir. Sağlık alanında birçok yerde çalışma imkanları bulunmaktadır. Bu yüzden gün geçtikçe iş imkanları konusunda daha geniş bir çerçevede hizmet verme ihtimalleri de artmaktadır. Keza oyun terapisi yöntemi son zamanların popüler tedavi yöntemlerindendir. 

Elbette oyun terapisi kursu alarak uzmanlık sertifikasına sahip olanların birçok görev ve sorumluluğu da bulunmaktadır. Özellikle çocuk psikologlarına yardım konusunda kendilerine büyük görev düşmektedir. Oyun terapisi uzmanları kreşlerde, çocuk bakım evlerinde, sosyal hizmetlerde, anaokullarında ilkokullarda, psikiyatri hastaneleri ve kliniklerinde çalışma imkanına sahiptir. 

Otizmli çocuklar, hiperaktif çocuklar, içe kapanık ve dışarıyla zor iletişim kuran çocuklar, duygusal travmalar yaşamış çocuklar, fiziksel zarar görmüş çocuklar, kaza ya da afetlerden dolayı psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar, aile bireylerini kaybetmiş çocuklar oyun terapisi uzmanlarının çalışma alanına girmektedir. 

Bazı aileler oyun terapisi uzmanlarını çocuklarıyla iletişim kurmak adına özel olarak talep edebilir. Bu geçici süreli ya da uzun süreli bir iş olabilir. Fakat yine de böyle durumları da oyun terapisi eğitimi almış uzmanların çalışma alanları içerisinde görmemiz mümkündür. Çünkü bu hizmette sonuç olarak belli bir ücret karşılığında verilmektedir. 

Oyun terapisi kursu ve kurs sonunda sertifika almış olmak bu bağlamda büyük önem taşımaktadır. Meslek şu an ihtiyaç duyulan ve tercih edilen bir meslektir. Bu ihtiyaç birkaç yıl içerisinde daha da artacaktır. Bu açık ve net olarak bellidir. O yüzden elinizde oyun terapisi eğitimi aldığınıza dair bir belgenin olması ileride epey işinize yarayacaktır. 

 

Oyun Terapisi Uzmanının Sorumlulukları ve Görevleri Nelerdir? 

 

Oyun terapisi uzmanlarının yapması gereken ve yerine getirmesi gereken birçok sorumluluk vardır. Bir çocuğu kabul ederken öncelikle doktoruyla ve diğer sağlık kuruluşlarıyla iletişime geçmekte ve çocuğu iyice tanımakta büyük fayda vardır. Çocuğun neden terapiye ihtiyacı olduğu bilinmelidir. 

Her çocuğun bir birey olduğu gerçeği asla atlanmamalıdır. Her çocukta farklı oyunlar ve farklı yöntemler gerekebilir. Bu yüzden çocuğun hikayesi iyi bilinmeli ve ona göre davranılmalıdır. Bazı çocuklar diğerlerine göre daha zor olabilir. Pes edilmemeli ve çocuk asla kendi başına bırakılmamalıdır.  

Gerekli görüldüğü durumlarda grup terapileri de yapılabilir. Başka çocuklarla iletişim içerisinde olmak çocukları rahatlatabilir ve kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlayabilir. Fakat her terapi grup terapisi olmaz. Oyun terapisi uzmanları bunu hafta bir olacak şekilde gerçekleştirebilir. 

Çocukların ebeveynleri de sağlıklı ve direkt ilişki kurulmalıdır. Onların akıllarındaki soru işaretleri de giderilmeli, sordukları sorulara cevap verilmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde anne ve babanın da oyuna katılması sağlanabilir. Tabii bu da her zaman olmaz. Belli aralıklarla tekrarlanabilir. 

Oyun, çocukların kendilerini ifade etmek için kullandıkları en iyi araçlardan biridir. Oyun terapisi eğitimi almış uzmanlar bunun bilincinde olmalı ve çocuğa en uygun oyunlarla terapi uygulanmalıdır. Çünkü eğlence de bu tedavinin bir parçasıdır. Çocuk eğlenmiyorsa terapinin başarılı olması da beklenemez.  

Oyun terapisi kursu aracılığı ile aldığınız sertifika size büyük sorumluluklar getirmektedir. Oyun terapisi uzmanları disiplinli ve dikkatli çalışır. Sosyal hizmetlerde görevli uzmanlar ve psikologlarla daima dirsek teması içerisinde olunmalıdır. Başarılı bir oyun terapisi uzmanı olmak için bunları yerine getirmeniz gereklidir. Böylece aranan bir uzman olarak kazancınız da artacaktır. 


Yazar : ARZU BAŞARAN

Yazarın Biyografisi :

Arzu Başaran, mesleki araştırmalar yapan bir editör olarak, kariyerine akademik bir zeminde başlayan ve zamanla medya ve yayıncılık alanında kendini geliştiren bir profesyoneldir. Üniversite eğitimini iletişim ve medya çalışmaları üzerine tamamlamıştır ve bu alanda yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine başladığı ilk yıllarda çeşitli akademik dergilerde editör olarak çalışmış, bu süreçte araştırma ve inceleme yazılarına yoğunlaşmıştır.

Akademik kariyerinin ardından medya sektörüne geçiş yaparak, özellikle gazete ve dergi yayıncılığında kendini kanıtlamıştır. Arzu Başaran, geniş bir konu yelpazesinde derinlemesine araştırmalar yaparak, sosyal, kültürel ve bilimsel konularda önemli makaleler ve röportajlar hazırlamıştır. Ayrıca, dijital medya ve sosyal medya trendleri üzerine çalışmalar yaparak, bu alanlarda da uzmanlaşmıştır.

Kariyeri boyunca birçok seminere ve atölye çalışmasına katılan ve bazılarında eğitmen olarak yer alan Arzu Başaran, genç gazetecilere ve iletişim öğrencilerine mentorluk yapmaktadır. Aynı zamanda, kadınların medya sektöründeki rolleri ve fırsat eşitliği konularında aktif çalışmalar yürütmekte ve bu konularda sık sık konferanslar vermektedir.

Başaran, mesleki kariyerinde edindiği deneyimleri, genç meslektaşlarına aktarmak ve medya sektörünün gelişimine katkıda bulunmak için sürekli olarak kendini geliştirmeye ve yeni projeler üretmeye devam etmektedir.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
Kariyer 2023-12-15 18:01:48
Kariyer 2020-08-04 15:19:55
Kariyer 2021-06-02 14:36:29
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.