Bitcoin Sektöründe En Çok Yapılan 10 Hata - meslekburda.com
Eğitim 20/10/2021

Bitcoin Sektöründe En Çok Yapılan 10 Hata

Bitcoin Sektöründe En Çok Yapılan 10 Hata

 

Eğitim Almadan Yapılan Yatırımlar

Merkeziyetsizlik, günümüzde milyonlarca insanın merak ettiği ve kripto para sektöründe kullanılan önemli terimlerdendir. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin neredeyse tamamı merkezi bir sistem ya da otorite tarafından yönetilmez. Dünya üzerinde birçok kişi seneler evvel BTC (Bitcoin) ile başlayan bu furyaya hala uzak bakmaktadır.

Hatta devletler de kripto paralar üzerinden kara para aklanması gibi illegal işlerin daha fazla artacağını düşünerek vatandaşlarına yasaklamıştır. Durum böyle olunca insanlar global piyasaları takip etmekte ve yatırımlarını sanal para olarak da bilinen kriptolara aktarmaktadır. Şu anda sayılamayacak kadar Bitcoin ve kripto para borsası üzerinden geniş, orta ve küçük çaplı işlemler yapılmaktadır. Peki insanların bu işlemlerde yaptıkları hatalar nelerdir?

 

1. Bitcoin haber sitelerindeki editörlerin bilgisizliği

 

Bitcoin Nisan ayındaki 63 bin dolar yükselişi ve bunun ardından 40 bin dolara kadar düşmesinden sonra yatırımcıların hala gözbebeği konumunda kalmaya devam etmektedir. İnsanlar neden bu kadar riski içinde barındıran bir konuda dikkatsizlik yaparak işlem açmaktalar?

 Yaptığımız araştırmalara göre anlık olarak değişen Bitcoin borsasında yer alan haberleri kripto para haber sitelerinde çalışan editörler yanlış ya da eksik olarak okuyucularına sunuyor. Durum böyle olunca da yanlış, diğer hatalara yol açıyor. Milyonlarca insan parasını kaybediyor ve yanlış yatırım sonucu çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.

 Türkiye’de Bitcoin başta olmak üzere pek çok kripto para hakkında anında yayın yapan haber siteleri olduğu gibi global piyasaların saniyelik değişikliğini bile okuyucusuna nakleden siteler vardır. Yabancı sitelerden bilgi araştırmak ve tam anlamıyla yazılanı kavrayabilmek için yabancı dil şart olsa da ülkemizde de işini hakkıyla yapan editörler bulunuyor. Ancak dediğimiz gibi Bitcoin sektöründe insanların yanılmasına yol açan temel hataların başında bazı editörlerin bilgisizliği geliyor.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde Thodex firmasının 2 milyar dolar vurgun yaptığını birçok haber sitesi manşetine taşıdı. Uzmanlara göre firma patronunun bir flash belleğe tüm dünyadaki kripto para varlıklarının binde biri kadar olan 2 milyar doları cebine koyup gitmesi mantıklı değildir. Paraların nasıl kullanıldığı ve ne yolla kaçırıldığı henüz aydınlatılabilmiş değildir. Tüm bunların yanında Bitcoin teknolojisinin gerçekten anlaşılması zor ve oldukça kompleks bir yapı olduğu da bir gerçektir. Editörlerin tam anlamıyla işi kavramadan haberleri kaleme alması birçok kişiyi yanlış yönlendirmektedir.

Ünlü kripto para haber sitelerinin editörleri ise bazı hataların bilinçli bir şekilde yapıldığını iddia etmektedir. Toplum içinde dezenformasyon oluşturmaya çalışan editörler, insanlarda geleneksel finans çalışmalarını korumaya yönelik algı yapmaya çalışmaktadır. İnsanlar neden yanlış yönlendiriliyor? Ekonomi alanında uzman akademisyenlere göre değişimin getirdiği acı ve korku bunun en önemli sebeplerinden sadece biri. Toplumu bilinmeyenden daha fazla korkutup, en tepedekilerin varlıkları korunmaya çalışılıyor. Ancak ilerleyen Bitcoin teknolojisi öyle bir gelişecek ve tüm dünyaya yayılacak ki, merkeziyetsizlik global çapta önemli otoriteleri sarsacak.

2. Bilinçli olarak topluma belirsizlik ortamı yaratılıyor

 

Birçok akademisyene göre kripto para konusunda haber yapabilmesi için editörlerin en azından taban seviyede bilgi birikimine sahip olmaları gerekir. Bu birikimin yanında neden, niçin, nasıl, ne kadar, nerede ve kim sorularını haberciliğin doğası gereği kendilerine sormalılar.

Tarafsız haberin peşinde olması gereken editörler maalesef konu kripto paralar özellikle Bitcoin olunca siyasilerin çıkarına göre hareket etmektedir. Tamamı olmasa da çoğu editörün Bitcoin haberlerinde halkı korkuya ve belirsizliğe sevkettiği açıkça anlaşılmaktadır. Aslında ortada korkulacak hiçbir durum söz konusu bile değildir. Merkeziyetsizlik ve blockchain teknolojisi bugün birçok iş alanını kökünden sarsacak bu alanların başında da bankacılık sektörü gelecektir. Devletler en fazla rantın ve kazancın sağlandığı bankaların geride kalmasını istemez. Doğal olarak medya yoluyla editörleri kullanarak toplumu bitcoinden uzak tutmaya çalışır. Bu harekete kripto para piyasasında ‘FUD’ denilmektedir.

 Bitcoin ve diğer kripto para madenciliğinin ve bu paraların piyasasının ciddi anlamda enerji sarfiyatı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak diğer taraftan bu sistemin insansız bir şekilde çalıştığı ve tüm dünyada yaklaşık yüz milyon kullanıcısı olduğu göz önünde bulundurulup kar zarar dengesi yapılırsa sarf edilen enerji kazanca değecek niteliktedir. Kripto para haber sitelerinde bu konuya realist şekilde yaklaşılmamakta ve toplumda algı operasyonu gerçekleştirilmektedir.

3. Kripto para haberlerinde aynen aktarım yapılması

 

Bugün birçok haber sitesi ajansı, özellikle kripto para haberleri için belli ajansların haberlerine bağlı kalarak faaliyet göstermektedir. Yani araştırmadan özgün olmayan haberler devamlı sitelerde dönüp dolaşmaktadır. Bu durum bilgi kirliliğine yol açacaktır.

 Kripto para ve Bitcoin sektörüne giren kişilerin de bu noktada kafalarının karışması normaldir. Belli bir sermaye ile piyasaya giriş yapmak isteyen kişi, haber sitelerini araştırırken birçok noktada kompleks durumlarla karşı karşıya kalır. Durum böyle olunca da insanların Bitcoin bakış açıları daha fazla daralmakta ve korku yaşamaya başlamaktadır. Özgün haberler yapılmalı ve analizler uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir.

 

 

4. Toplumu telaşa sürükleyen kalitesiz haberler

 

Birçok Bitcoin yatırımcısı ülkemizde kendisi gibi kripto para işiyle uğraşan kişilerin yoğunlukla Türkiye’de toplandığını düşünmektedir. Bu düşünce tamamen kripto para haber sitelerinin kalitesiz haber yapmasından ileri gelir.

Örneğin; haber sitelerinde ülkemizin kripto para sektöründe dünyada birinci Avrupa’da ise beşinci sırada olduğu bilgisini görebilirsiniz. Ancak Dünya Ekonomi Forumu verilerine bakacak olursak durumun sadece gençler arasında olduğunu genel popülasyona göre araştırma yapıldığında bu sıralamanın daha geride olduğu ortaya çıkacaktır. Türkiye’de genç kesim kripto para ve Bitcoin ekonomik olarak çıkış kapısı olarak görmekte ve sektöre bilinçsiz bir şekilde girmektedir.

Sonuçta bilgi sahibi olunmadan yapılan her işlemde sermaye de dahil olmak üzere pek çok para kaybı yaşanmaktadır. Bu durum gençler arasında yayıldığında diğer insanlar da bu sektöre girmeleri sıkıntıya düşer. Aslında olaya geniş açıdan bakıldığında sağlıklı bilgilerin yer aldığı haber sitelerinden sağlam bir donanım elde edilerek sektöre giriş yapılırsa durum istenildiği gibi ilerleyecektir.

 

5. Clickbait ve son dakika habercilik anlayışı

Haber sitelerinin sırf daha fazla ziyaretçi almak adına yaptıkları Clickbait habercilik anlayışı, birçok kişiyi yanlış yönlendirmektedir. Örnek verecek olursak; geçtiğimiz günlerde bir haber sitesi ülkenin birinde 22 Eylül tarihine kadar Bitcoin madenciliğinin durdurulduğu bilgisine yer verdi.

Onlarca kripto para haber sitesi bunu ülkede bitcoinin yasaklandığı şeklinde yorumladı ve haberi sitelerinde bu şekilde yayımladı. Doğal olarak insanlar bu durumdan olumsuz etkilendi ve birçok kişi yatırımından zarar etti. Aslında ülkede sadece madenciliği yasaklandı, Bitcoin değil. Diğer taraftan son dakika anlık haber veren siteler var.

 İnsanlar Telegram gruplarına yönlendirilerek buralarda anlık analizlere boğuluyor. Üstelik YouTube üzerinden de bir sürü kripto para ve Bitcoin yayını yapan kanallar bulunuyor. Kişi, Bitcoin sektörüne girecekse bile buralarda kafasını bulandırarak uzaklaşmaya başlıyor. Aslında sade ve temiz analizlerin yapıldığı canlı yayınlar ve haberler yapılsa birçok kişi bu alanın kapasitesinin farkına varacak ve ciddi anlamda kazanmaya başlayacak.

 

6. Bitcoin sektöründe sadece kazananların öyküsü anlatılıyor

 

Bitcoin kripto paraların ilkidir ve piyasaya çıktığı günlerde BTC’ye yatırım yapanların ve sonrasında bu yatırımlarını akıllı kullanan kişilerin ciddi miktarlarda para kazandıkları ortadadır. Nitekim BTC geçtiğimiz yıllarda değer kazansa da hala yatırımcılarını üzecek konumda değildir. Sadece akıllı yatırım yapmak çok önemlidir.

 Haber siteleri, Telegram grupları, YouTube kanalları ya da diğer sosyal medya araçlarında BTC hakkında her zaman olumlu analizlerin yapılması, BTC’ye yatırım yapıp sadece kazananların hikayelerinin anlatılması birçok kişiyi yanlış yönlendiriyor. Kripto para piyasasına hızlı giriş yapıp indikatörleri ve temel analiz metotlarını öğrenmezseniz sermayenizi eritir, üstüne bir de eksiye düşersiniz. Bugün çoğu kişinin kazananları görerek elinde avucunda ne varsa BTC’ye yatırdığını görüyoruz. Bitcoin artık kısa vadeli al-sat yaparak kazandıracak bir konumda değildir.

 Kısa vadeli kazanmanız için 7/24 analiz yapıp piyasayı takip etmelisiniz. Geceleri bile uyumadan gözünüzü indikatörlerden analizlerden ayırmamalısınız ki anlık BTC kazancı elde edebilesiniz. Kazanan insanların yanı sıra tüm parasını kriptoda batıran ailesiyle huzursuz ilişkiler yaşayan insanların öykülerini de araştırmalısınız. Onların yaptıkları hata tamamen eğitimsizliktir. Bilmeden işe girmekten kaynaklanmaktadır. Durum böyle olunca mutsuz olunması sosyal ilişkilerin zayıflaması ve ekonomik açıdan bunalıma girilmesi kaçınılmazdır.

Ancak doğru kanallardan eğitim aldığınızda kazanamayacağınız hiçbir kripto para çeşidi yoktur. Yeter ki projeye bakıp iyi araştırın ve analizleri mutlaka kendiniz değerlendirecek seviyeye gelin. En azından temel analiz metotlarını ve indikatörlerin kullanılışını öğrenmenizde kesinlikle fayda vardır.

7. Bitcoin sektörüne girenleri yönlendiren ve ‘PUMP’ yapanlar

 

Bitcoin kripto para piyasası anlık değişkenlerden etkilenmekte ve yatırımcı da bu değişkenleri kullanarak kısa ya da uzun vadede kazançlar elde edebilmektedir. Ancak piyasada o kadar fazla yanlış yönlendirmeler yapılıyor ki, kişilerin kazançlarını bir anda yok etmelerine sebep olabiliyor.

 Pump olarak da bilinen yükseltme işlemi, bir coini alanların diğer kullanıcıları da o coine yönlendirmeleri ve dolayısıyla coinin değerinin artmasıyla sonuçlanacak bir tanımlamadır. Aynı şekilde dump da düşürmek demektir.

Pump grupları sosyal medya araçlarında azımsanmayacak kadar çoktur. Kişinin aldığı coine başka insanları da yönlendirerek pump yapması ve daha sonra yüksek tutarlardan diğer kişilerin bu coinleri alması daha sonra coinin değerini düşürecek ve yüksek fiyattan alanlar büyük bir kayba uğrayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kripto para piyasasına çıkan coinlerin projelerini iyice incelemek ve değerlendirmektir. Daha sonrasında ise temel analizleri yaparak yatırım gerçekleştirebilirsiniz.

 

8. Bitcoin’in anlık yükseliş ve inişleri

 

Uzun vadede BTC yatırımcıları bitcoinin projesine odaklanmıştır ve short işlemlerden genellikle kaçınır. Uzun vadede BTC alıp cüzdanında tutanlar, ileride coinin ciddi manada değer kazanacağını düşünerek böyle bir hareket yapmaktadır.

 Anlık BTC alanlar ise kripto paranın düşmesinde sabretmeyip işlem açtıklarında sermayelerini bile kaybedecek konuma gelmektedir. Bitcoin’in yıllardır süregelen analizlerini takip edip, üzerine söylenenleri iyi takip etmek sizlere ciddi kazançlar sağlayabilir. Ancak dediğimiz gibi sağlam bir temel analiz bilgisi ve indikatörlerin iyi kullanılması son derece önemlidir.

 

 

9. Spekülasyonlar ve manipülasyonlar

 

Kripto para piyasası bir tweetten bile etkilenebilecek kadar hassas seviyelerdedir. Özellikle gazetecilerin araştırmadan ve detaylı bir durum değerlendirmesi yapmadan haber sunmaları ciddi zararları da beraberinde getirir.

Ülkemizde Thodex ve Çiftlikbank gibi vurgunların yaşanmasının ardından insanların kolayca yönlendirilmelerinin aslında çok kolay olduğu görülmüştür. Elbette bu duygusal açığı kullanan ve ülkemizde yaşanan ekonomik bunalımdan dolayı kolay para kazanma yöntemi olarak görülen BTC, diğer coinleri manipüle eden borsa ya da haber siteleri ciddi anlamda spekülatif çalışmalar yapmaktadır.

 Devletlerin yanında olduklarını söyleyerek kripto para ve BTC’yi karalayanların kendilerinin reklamlarını yapmaları etik bir davranış değildir. Kripto para haber sitelerinde temel mantık güvenilirlik ve inandırıcılık olmalıdır. Toplum vicdanını aslı olmayan haberlerle yönlendirmek insanlara saf gerçekleri anlatmamak mesleğin etik kurallarına aykırıdır. BTC alım satımlarında yerli ve yabancı haber sitelerini araştırarak işe başlamak ve devamlı kontrolleri sağlamak önerimizdir.

 

10. Yatırımcıların genel dengeyi sağlayamamaları

 

Ülkemizde yaşanan ekonomik bunalımın vatandaşlar üzerine etkisi BTC piyasasının hareketlenmesine ciddi katkılar sağlamıştır. İnsanlar evlerini geçindirmek ve borçlarını ödeyebilmek için BTC alım satımlarına bilinçsiz bir şekilde başlamakta ve sonuçta ellerindeki parayı da sektörde kaybetmektedir.

Bizler yeni başlayan BTC kullanıcılarına ilk olarak demo işlemleri tercih etmelerini öneriyoruz. İkinci olarak piyasa sürekli bir iniş çıkış durumunda ve riskli olduğu için mutlaka stop-loss emri vermelerini istiyoruz. Kaldıraçlı işlem açmamaları da çoğu zaman kullanıcıların faydasına olmaktadır. Ancak bu konuda kazananlar da yok değil. İlerleyen seviyelerde kaldıraçlı işlemler de yapılabilir.

Genel anlamda BTC sektöründe kullanıcıların neden kaybettiklerinden bahsetmeye çalıştık. Piyasada yer alan sosyal medya araçlarına, haber sitelerine güvenirken iki defa düşünmenizi öneriyoruz. Ayrıca BTC alım satımlarında stop-loss koymanızı ve yeni kullanıcı iseniz mutlaka temel analizleri öğrenmenizi tavsiye ederiz.

 


Yazar : Umut Duyku

Yazarın Biyografisi :

Endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim, öğrencilik sürecimde birçok proje ve girişim deneyiminde bulundum. Aynı zamanda bölümüm ile alakalı kendimi geliştirdim ve ERP, Yalın Üretim, Proje Yönetimi, Veri Analizi gibi konularda yetkinlik sahibi oldum.


KATEGORİLER
Biz Sizi Arayalım
Eğitimler ve sertifika programları hakkındaki sorularınızı hemen cevaplayalım!
BENZER İÇERİKLER
© 2016-2021 Meslekburda. Tüm Hakları Saklıdır.